Πολιτισμός

Πολιτισμός

 ο Σταυρός αποτελεί την έδρα του Δήμου Βόλβης. Η εκπαίδευση είναι πλήρως οργανωμένη μέχρι τη δεύτερη βαθμίδα, καθώς λειτουργούν Παιδικός Σταθμός, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο και ΤΕΕ. Επίσης λειτουργεί ΚΑΠΗ, παράρτημα ΙΚΑ και Αγροτικό Ιατρείο. Επιπλέον, στον οικισμό λειτουργούν πολιτιστικός σύλλογος με την ονομασία “Μέγας Αλέξανδρος” και οι αθλητικοί σύλλογοι “Αριστοτέλης”,"ΠΑΟΚ Σταυρού" και δύο θεατρικές ομάδες στους οποίους δραστηριοποιούνται πολλοί κάτοικοι. Οι γνωστότερες πολιτιστικές δραστηριότητες είναι το Καρναβάλι που οργανώνεται κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής, η Γιορτή της Θαλασσινών με ποικίλα μουσικοχορευτικά δρώμενα στις 26 Ιουλίου και η Γιορτή του Αϊ-γιάννη, στις 29 Αυγούστου, κατά την οποία γίνεται ανάμνηση της εγκατάστασης των μικρασιατών προσφύγων στο χωριό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από τους τοπικούς αλλά και περιοδεύοντες θιάσους,ακόμη υπάρχουν δύο Ναοί αυτός της Αγίας Παρασκευής και του Οσίου Αυξεντίου.

Σημαντική δραστηριοποίηση παρουσιάζει και ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Άνω Σταυρού "Αετός" με ποδοσφαιρική ομάδα, τράπεζα αίματος, χορευτικό τμήμα, μικτή τετράφωνη χορωδία, ακαδημία καράτε, τμήμα κλασσικού μπαλέτου και μοντέρνων χορών και πολιτιστικό στέκι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και με αφορμή το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου οργανώνονται παραδοσιακά γλέντια και θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από εκκλησιαστική άποψη, ο παλαιός οικισμός ανήκει στην ενορία του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχουν δύο ναοί, του Αγίου Δημήτριου χρονολογούμενη από το 19ο αιώνα και του Τιμίου Σταυρού με έτος εγκαινίων το 2008.

Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ (Φ.Ο.Σ.Σ.)  http://www.fosstavrou.gr που κατάφερε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εντυπωσιάσει τους πάντες εντός & εκτός Ελλάδας με τις δράσεις του,αποκορύφωμα η απόλυτη επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Ορεινού αγώνα Σουγλιάνι Trail Run 24,1km